Dieta dla oczu
Do osłabienia oczu mogą prowadzić całkiem banalne dolegliwości jak np.: starzenie się siatkówki oraz naprawdę niebezpieczne przypadłości. Jeśli chcesz zadbać o swoje oczy, należy zadbać o składniki potrzebne do prawidłowego ich funkcjonowania.
Zielone warzywa
Substancją niezwykle istotną dla ochrony oka jest luteina – barwnik należący do grupy karotenoidów. Jej szczególnie wysokie stężenie występuje w plamce żółtej oka. Pełni ona rolę ochronną przed działaniem wolnych rodników, zabezpieczając w ten sposób wzrok przed stopniowym pogarszaniem się.
Luteina występuje w warzywach o zielonej barwie, spośród których wymienić należy szpinak, kapustę, brukselkę, rabarbar, kapustę włoską, kabaczki oraz natkę pietruszki. Niestety, często zdarza się, że wraz z dieta dostarczamy naszemu organizmowi zbyt małą ilość tej niezwykle ważnej substancji. Dlatego też warto sięgnąć po suplementy diety zawierające odpowiednio wysoką dawkę luteiny.
Jagody i jeżyny
Składniki zawarte w jagodach i jeżynach pomagają utrzymać nasz układ krążenia w dobrym zdrowiu, co ma niebagatelny wpływ również na stan naszych oczu, ponieważ wysokie ciśnienie jest istotnym czynnikiem ryzyka choćby w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej. Jagody i jeżyny zawierają antocyjany, wpływają również pozytywnie na odżywienie siatkówki oka.
Pieczywo pełnoziarniste
Pieczywo razowe i wielozbożowe powinno na stałe zagościć na naszych stołach. Zawiera ono witaminy z grupy B, które to wspomagają pracę wzroku i łagodzą objawy zmęczenia oczu. Pieczywo takie
Ryby
Ryby zimnowodne, jak sardynki, łosoś czy śledź to doskonałe źródło niezbędnego dla prawidłowej pracy oczy kwasu DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Orzechy włoskie i pistacjowe
Orzechy włoskie i pistacjowe są bogatym źródłem, niezbędnych dla zdrowia oczu, kwasów omega-3 oraz witaminy E.